Streha je najbolj izpostavljena površina stavbe, ki opravlja izjemno pomembno nalogo: hišo varuje pred padavinami, zamakanjem in vsemi ostalimi vremenskimi vplivi. Zato je ustrezna strešna kritina za vsakogar izjemno pomembna odločitev.

Vendar pa pri tem ni pomembna zgolj izbira najbolj primerne strešne kritine, ampak tudi način izvedbe celotnega projekta. Le s strokovno izvedbo lahko poskrbite za optimalno vodotesnost in primerno toplotno izolacijo strehe, s čimer ustvarite okolje, ki je čim bolj prijetno za bivanje.

Zakaj je ustrezna strešna kritina pomemben del do trajne in funkcionalne strehe?

 

Kakšno strešno kritino izbrati glede na naklon strehe?

Zavedati se moramo, da postanejo strehe funkcionalne takrat, ko zanje izberemo najbolj primerno strešno kritino. Strehe se glede na naklon v splošnem delijo na ravne, položne in strme. Ravne strehe imajo naklon manjši od 5° in za to obliko streh sta najbolj primerni bitumenska in pločevinasta strešna kritina, ki je tudi vedno bolj priljubljena.

Druga skupina streh so položne strehe, katerih naklon se giblje med 5° in 30°. Za takšen naklon streh je primerna opečna, vlaknocementna in betonska strešna kritina, ki se pri teh naklonih najbolje obnese. Strme strehe imajo naklon večji od 30° in so značilne predvsem za alpski svet, kjer je veliko padavin. Poleg prej omenjenih strešnih kritin, se za takšne naklone pogosto uporabljajo lesene skodle.

 

Le kakovostna strešna kritina zagotavlja dolgo življenjsko dobo strehe

Potem, ko ste izbrali najbolj primerno strešno kritino za svoj naklon strehe, je potrebno pomisliti tudi na nekatere druge dejavnike. Ker je strešna kritina dolgoročna naložba, je ključnega pomena, da nam služi več desetletij.

To pa lahko dosežemo le z izbiro kakovostne strešne kritine in pravilno ter strokovno izvedbo celotne strehe vključno z nosilno konstrukcijo, izolacijo in drugimi elementi. Na dolgo življenjsko dobo strešne kritine vpliva tudi enostavno vzdrževanje, ki na eni strani zniža stroške vzdrževanja, na drugi strani pa poskrbi, da streha ostane dal časa lična in funkcionalna.